Salam morning, Ahad...masa N3 ni keluar mat sebenarnya tidak bersiaran, senang kata ini auto- post yang mat buat malam tadi (aku lari dari rumah..huhu merajuk). Kek ni mat buat petang semalam sebenarnya, tapi mat letak lah hari ni, nanti tak de n3 pulak. Mat nak tinggalkan blog untuk hari ni dan pergi jauh2....huhu...Ok kita lupakan cerita tu, kita cerita pasal kek ni. Mat ambik resipi dari blog Kak Ct Delima, yang dah lama mat kenal, orang nya lemah lembut, cool jee, serius dan kami ni mesra okehh...pstt awet muda kak ct delima tu...Resipi asal dari Dayangjack, teman masak2 mat juga. Kek ni kan, bukan nak kata lah memang sedap dan lembap dan lembut dan rasa dia memang pass lahh. Lepas tu idea anda nak mendeco tu ikut kerativiti sendiri, tak kesah apa rupa sekali pun, janji kita puas....
Kalau kak Ct Delima dia buat ala2 CC atau Muffin, mat pulak bakar dalam tin 8 inci x 8 inci x 3 inci, kalau nak bakar dalam tin bulat saiz 8 inci pun ok rasanya. Bila masak tu biar sejuk dulu sebelum dirias. Mat cuma guna strawberry yang mat beli semalam di Tesco. Oh yea bercerita pasal strawberry ni kan, sekarang kat Tesco Kulai dia ada bawak masuk strawberry import dari Korea, bess..i likee!!...sebab apa...sebabnyaa ialahh..........
Kalau kak Ct Delima dia buat ala2 CC atau Muffin, mat pulak bakar dalam tin 8 inci x 8 inci x 3 inci, kalau nak bakar dalam tin bulat saiz 8 inci pun ok rasanya. Bila masak tu biar sejuk dulu sebelum dirias. Mat cuma guna strawberry yang mat beli semalam di Tesco. Oh yea bercerita pasal strawberry ni kan, sekarang kat Tesco Kulai dia ada bawak masuk strawberry import dari Korea, bess..i likee!!...sebab apa...sebabnyaa ialahh..........
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan serbuk koko (maaf..terlupa tulis semalam)*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 cawan gula perang @ soft brown sugar
1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
1 1/4 cawan air dari peti sejuk
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh mocha flavor
Secubit garam
1 camca teh cuka makan atau jus lemon (mat guna 1 camca besar oren sunquick)
Coklat cair untuk hiasan
Strawberry segar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
- Masukkan cuka atau jus lemon (mat guna oren sunquick) dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...
32 Comments
nakkkkkkkkkkkkk...
ReplyDeleteerm agak seksi
ReplyDeleterase die sme tak dgn kek coklat kukus y pcm buat tu???
alahai sedap tu.. sori lama x dtg sini CMG. line slow sgt..
ReplyDelete(Gambar) Majlis Tunang Ashraf Muslim Dan Dayana, Spt Kenduri Kahwin
(Gambar) Kemalangan Ngeri Myvi Dan Lori Tangki Di Km 63 Jln Kuantan Segamat Dkt Paloh Inai, 4 Maut
Strawberry segar....kek gebu...coklat ganache meleleh2...aduhai! kechur...kechur...
ReplyDeletesedapnya !
ReplyDeleteyummy !
nak2 !
huhuh
aah sy pon selalu beli yg korea punya..xmasam yg penting hehehe,,
ReplyDeleteanak2 suka ni choc-cake...aaa...boleh try nanti
ReplyDeleteamboi2 ber hi tea segala makan kek ceklat,. tapi skrg ngah lapo nk makan nasi lemak ermmm
ReplyDeletemas dah try kek ni...
ReplyDeletememang terbaikkk....
amboi cik mat..coklat tu sampai meleleh2..terliur saya..
ReplyDeletekelmarin baru beli strawberry korea kt mydin. memang best! kaler cantek. rupe pn cantek. kat tesco pon ade eh? semalam nampak kt cold storage pon ade. stock besar besaran baru masuk mesia kot =P
ReplyDeleteEmm sedap nampak, heeee esp tang cokelatnye..
ReplyDeleteNak tanya CMG, apa agaknye fungsi air sejuk tu, biasa guna air masak suhu normalje..tengq
Salam cik mat,
ReplyDeletenak tanya, reseoi kek coklat ni mmg tak gunakan serbuk koko ye?
che mat...rasa2nya ada bahan yg tertinggal ni. serbuk koko?
ReplyDeletebestnyaaaa
ReplyDeletedari fb sampai kesini kek DJ dan CT ni, mmg nak kena buat la...
ReplyDeleteMat, kalau akak buat, aku sorang la melantak!
baru sempat nak jenguk makanan kat sini...T_T nak kek coklet....T___T
ReplyDeleteDulu selalu juga buat kek ni.
ReplyDeleteKadang bakar , kadang kukus.
Tutorial blog
FARISZ@AZ.Com
Cara Buka Banyak YM dan Banyak ID pada 1 Masa
.
Minta maaf pada semua pasal tertinggal serbuk koko dalam resipi..Ok mat dah edit balik...Terima kasih pada yang beri komen...masa komen ni mat tulis, aku baru sahaja menjejakkan punggung atas kerusi...hehehe..pengsannn >_<
ReplyDeletebest.... strawberry tu dan buatkan tak sabar nak makan
ReplyDeleteCik Mat pergi mana seharian ni? Jangan pergi jauh2 tau. Cepat balik, kami semua rindukan Cik Mat.
ReplyDeleteStrawberi tu nampak memang bagus, dah lama tak shopping kat Tesco ni. Tapikan sekali-sekala tu gunalah strawberi Malaysia. Betul ke?
Jangan marah. Peace... ;)
Salam Cik Mat.. Nampak kek ni sungguh menyelerakan..
ReplyDeletemengancam la pula tengok deco simple cmtu..ni best kalau buat pot luck ker party ni..senang ngap masuk mulut..Cik Mat..potong dulu ker baru letak ganache tu ya?..
ReplyDeletetgok pn dah tahu sedap ni tambah2 ada chocolate topping kt atasnye...
ReplyDeleteMoist je.. Mesti sedap kan! hehe
ReplyDeletesedapnya kek coklat moist tu,,strawberry tu plak sungguh menggoda jiwa hehe..tiba2 teringat lak strawberry celop coklat huhu..
ReplyDeletewahh che mat teruja tengok kek tu.
ReplyDeletesejak2 tngok blog che mat semangat nk masak terus ada wlupun x pandai sngt..
che mat2 nk tnya ni,
sy nati baru 1st time nk buat cake.
Jadi nk guna oven arwah mak yg dah lama tak berasap.
hihi.. tp tngok functionnye bnyk benor.
ada api atas, api bawah, api dua2,fan lagi.
so, kalo kite nk buat kek kan slalunye guna api yg mcm mana ye? dan mmg suhu selalu around 180 ye?
Tq ya che mat.. :))
@ pika pongpong - salam terima kasih sudi singgah. Saya selaunya kalau bakar kek guna api atas bawah tapi bergantung pada jenis oven juga...macam oven puan ni mungkin boleh guna api atas dan bawah, suhu buat permulaan puan letak 175C macam tu..
ReplyDeletesenangnya..tak guna telur pun..
ReplyDeletetengok pun dah terliur tekak..
Salam..sy ni silent reader je selama ni.. suka tgk resepi2 kt sini...admire u!
ReplyDeletenak tanya ni.. apa beza kalau kita guna air panas instead of air sejuk..sy ni baru je nk kenal dunia baking membaking ni..
sy penah buat pakai air panas kt http://dinno-x.blogspot.com/2011/04/steamed-chocolate-muffins.html
assalam... tgk sedappp!! lantas saya cuba.. tp adunan saya cair sket.. keknya mcm tak naik jer...hahaha... nnt nk try lagi sekali..nk kurangkn mana yg bntuk cecair tu...
ReplyDeletekita dh cuba...mmg koooo..marbelousss gitew... tp bila potong ..alamak comot mot.. mungkin terlembut cikit kot...mmm...leh tk nk lebihkn tpg sket..hehehe..
ReplyDelete