CHOC-CHEESE MUFFIN

Choc-Cheese Muffin

Muffin yang mudah cepat dan senang, tapi hasil dia...hmm hingga menjilat jari uu!!! Tak payah guna mixer atau peralatan canggih (tapi oven mesti ada laaa!!!)....semua guna peralatan ringkas yang ada kat dapur....Resipi asal dari "Kak Hani Ringgo" yang nun duduk jauh di Jepun....terima kasih kak hani!!!!

Bahan-Bahannya :-)
140 g coklat masakan, dipotong kecil
100 g cream cheese
80 g mentega
2 biji telur gred A*
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 g gula halus
100 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
Sedikit kepingan badam utk hiasan (optional)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.
  3. Masukkna gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak mengikut oven masing2. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.....

Post a Comment

3 Comments

  1. assalamualaikum!
    Mat kat mana beli patung chef tu?
    Salam perkenalan!

    ReplyDelete
  2. salam akakerin...
    parung cgef tu byk dijual di Ayer Hitam.

    ReplyDelete
  3. I didn't know that this is so easy. Wanna try n see the impact..hahah btw thank you for sharing..

    ReplyDelete

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.