KEK LOBAK MERAH BERKISMIS




Resipi asal dari buku "AT HOME WITH AMY BEH".....memang sedap lahhhh!!!!

Bahan-bahannya:-
185 g mentega
160 g gula perang
20 g gula kastor
4 biji telur, asing kuning dan putih
150 g, parutan lobak merah
1 camca besar parutan kulit oren
60 g kismis*
3 camca besar jus oren*(*disatukan dan biar terendam)
1 camca teh esen vanilla
45 g kacang walnut, dicincang kasar
185 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula perang hingga putih. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus memukul dan masukkan juga esen vanilla. Pukul hingga kembang.
  2. Masukkan kismis yang direndam, parutan kulit oren dan parutan lobak merah tadi. Gunakan speed sederhana. Gaul hingga rata.
  3. Dalam mangkuk lain yg bersih dan kering, putar(gunakan kelajuan tinggi) putih telur bersama2 gula kastor hingga bertanduk. Kemudian gaulkan putih telur ke dalam adunan kek secara perlahan2 (gunakan kaedah kaup balik) hingga rata.
  4. Masukkan cincangan kacang walnut dan gaul rata. Tuang dalam tin kek yg telah dilenser dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas dan bakar pada suhu 175C selama 50 minit - 1 jam....Periksa kek dgn cara mencucuk lidi sate di bahagian tgh kek, jika keluar bersih itu tandanya kek dah ok...

Post a Comment

0 Comments

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.